ΓραμματείαSecretariat: 2410 684574 | ΦοιτητικάStudents: 2410 684387 g-ds@uth.gr
Επιλογή Σελίδας

Σε Ανοδική Τροχιά το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Παν/μίου Θεσσαλίας

από | 2022-Σεπ-30 | 1ης Σελίδας

των
Βασίλη Χ. Γερογιάννη, Καθηγητή & Προέδρου του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων
&
Φώτη Κόκκορα, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων

Στο φετινό ακαδημαϊκό έτος (2022-23) το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων εισέρχεται στον 4ο χρόνο λειτουργείας του και καθημερινά αναπτύσσεται μέσω ποικίλων εκπαιδευτικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών δράσεων, τόσο του ίδιου του Τμήματος όσο και του Πανεπιστημίου. Μια ματιά στις ανακοινώσεις στο site του Τμήματος (https://ds.uth.gr/announcements) και στα κοινωνικά δίκτυα (www.facebook.com/ds.uth.gr) είναι αρκετή για να γίνει αυτό αντιληπτό.

Με τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών να βαίνουν προς ολοκλήρωση και την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου να είναι προ των πυλών, μπορούμε να αναλύσουμε σε βάθος τριετίας, τα δεδομένα των βαθμολογιών εισαγωγής και των προτιμήσεων των εισακτέων στο Τμήμα μας. Αυτές οι παράμετροι αποτελούν ενδείξεις για τη δυναμική ανάπτυξης του Τμήματος και είναι αμφότερες σε ανοδική τροχιά. Η ανάλυση που ακολουθεί βασίζεται στα δεδομένα των εισακτέων στο ΤΨΣ με βάση τις Πανελλήνιες εξετάσεις των ετών 2020, 2021 και 2022. Οι εισακτέοι στο Τμήμα, σε κάθε έτος λειτουργίας του, προέρχονται κυρίως από Γενικά Λύκεια – ΓΕΛ (περίπου 230 εισακτέοι κάθε έτος) και από Επαγγελματικά Λύκεια – ΕΠΑΛ (περίπου 30 εισακτέοι κάθε έτος).

Αναφορικά με τη «Βάση Εισαγωγής», τη «Μέση Βαθμολογία Εισαγωγής» και τη «Μεγαλύτερη Βαθμολογία Εισαγωγής» παρατηρείται, και στα τρία αυτά μεγέθη, μια συνεχώς ανοδική τάση (Διάγραμμα 1), γεγονός που αποτελεί μία σαφή ένδειξη για την προσέλκυση εισακτέων όλο και υψηλότερων επιδόσεων. Αν και η αρχική άνοδος της βάσης εισαγωγής (μπλε στήλη) κατά το 2021 μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην εφαρμογή του μέτρου της «Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής» (ΕΒΕ), η περαιτέρω άνοδος της βάσης εισαγωγής κατά το 2022 δείχνει σαφώς την τάση προτίμησης του Τμήματος από εισακτέους με καλύτερες επιδόσεις. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται από τη σταθερά ανοδική πορεία της μέσης βαθμολογίας (πράσινη στήλη) των επιτυχόντων καθώς και από την ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία (περίπου στα 17500 μόρια) των πρώτων στην κατάταξη επιτυχόντων στο ΤΨΣ (κόκκινη στήλη).

Πληρέστερη εικόνα για την ανοδική τάση των επιδόσεων των εισακτέων στο ΤΨΣ παρέχεται από την κατανομή των βαθμολογιών τους που απεικονίζεται στο Διάγραμμα 2 για τα έτη 2020 (μπλε καμπύλη), 2021 (κόκκινη καμπύλη) και 2022 (γκρι καμπύλη). Σε αυτό το διάγραμμα είναι φανερή η σταδιακή μετατόπιση της κατανομής προς υψηλότερες βαθμολογίες κατά το 2022. Όχι μόνο βελτιώνεται ο μέσος όρος βαθμολογίας εισακτέων, αλλά παράλληλα αυξάνει και το πλήθος εισακτέων στο διάστημα υψηλότερων βαθμολογιών (άνω των 14000 μορίων). Ειδικότερα, το πλήθος εισακτέων από ΓΕΛ με βαθμολογία άνω των 14000 μορίων, από 4 το 2020 ανέβηκε στους 13 το 2021 και στους 25 το 2022. Αν δε συνυπολογιστούν και οι εισακτέοι από ΕΠΑΛ το πλήθος εισακτέων στο ΤΨΣ με βαθμολογία άνω των 14000 μορίων ήταν 20 (το 2020), 41 (το 2021) και 54 (το 2022).

Οι παραπάνω διαπιστώσεις ενισχύονται επιπλέον και από τη σειρά προτίμησης του ΤΨΣ στα μηχανογραφικά των εισακτέων (Διάγραμμα 3). Το Τμήμα μας είναι η πρώτη επιλογή για σχεδόν τους μισούς εισακτέους του, ενώ 3 στους 4 εισακτέους (περίπου το 75%) έχουν δηλώσει το ΤΨΣ στις τρεις πρώτες θέσεις προτίμησης του μηχανογραφικού τους.

Το ΤΨΣ  προσελκύει φοιτητές από τουλάχιστον 30 νομούς της χώρας, με το 33% περίπου των εισακτέων να προέρχονται από την περιφέρεια Θεσσαλίας και το 25% αυτών να προέρχεται από τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα αυξημένη επίσης είναι η προσέλευση των εισακτέων και από όμορους νομούς της Θεσσαλίας (Πιερίας, Γρεβενών και Φθιώτιδας).

Σε σχέση με την κατεύθυνση (επιστημονικό πεδίο) της προέλευσης των εισακτέων (Διάγραμμα 4) παρατηρείται, για το 2022, μια αύξηση του πλήθους των εισακτέων που προέρχονται από την 4η κατεύθυνση (πεδίο Επιστημών Οικονομίας & Πληροφορικής), σε σχέση με το πλήθος των εισακτέων που προέρχονται από τη 2η κατεύθυνση (πεδίο Θετικών & Τεχνολογικών Επιστημών). Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Τμήμα καλύπτει πλήρως (στο 100%) τις προσφερόμενες θέσεις εισακτέων φοιτητών. Για φέτος, το 2022, καλύφθηκαν 225/225 θέσεις από ΓΕΛ και 28/28 θέσεις από ΕΠΑΛ. Αν υπολογιστούν και οι μεταγραφές φοιτητών, το ποσοστό κάλυψης των προσφερόμενων θέσεων, για κάθε έτος, υπερβαίνει το 100%.

Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ακολουθεί μια φιλοσοφία ποιότητας, με σεβασμό στην αριστεία, έχοντας ως βασικό στόχο την άρτια, πλήρη και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των φοιτητών του. Η προσέλκυση εισακτέων καλών επιδόσεων είναι ένα σημαντικό «στοίχημα», ένας από τους βασικούς παράγοντες για την εξέλιξη κάθε Πανεπιστημιακού Τμήματος, καθώς αυτή διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο των φοιτητών του και από τα επιτεύγματα των αποφοίτων του.

Έως τώρα, το Τμήμα μας φαίνεται να κερδίζει αυτό το στοίχημα!