ΓραμματείαSecretariat: 2410 684574 | ΦοιτητικάStudents: 2410 684387 g-ds@uth.gr
Επιλογή Σελίδας

Digital Systems Event #02: Πέμπτη, 20-Μαΐου-2021 @18:00

Τα Digital Systems Events είναι ανοικτές διαδικτυακές εκδηλώσεις του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  που αφορούν σε διαλέξεις από προσκεκλημένους ομιλητές που έχουν να επιδείξουν σημαντικές διακρίσεις και επιτυχίες στην περιοχή των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών και των εφαρμογών Ψηφιακών Συστημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Περισσότερα στη σελίδα των Digital Systems Events.

Από την Έρευνα στην Πράξη – τα Μαθηματικά των Πάντων

“Η δουλειά μου είναι τα εφαρμοσμένα μαθηματικά σε διάφορα πεδία, ένα σημαντικό της όμως κομμάτι είναι η μαθηματική ανάλυση (analytics) των επιδημιών.”

Δρ. Κίμων Δρακόπουλος (Dr. Kimon Drakopoulos) είναι Επίκουρος καθηγητής στην Επιστήμη των Δεδομένων και Λειτουργιών (Data Sciences and Operations) στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια των ΗΠΑ (University of Southern California – USC Marshall School of Business) και βασικό μέλος της ομάδας που ανέπτυξε το σύστημα στοχευμένης δειγματοληψίας για εντοπισμό ασυμπτωματικών ταξιδιωτών με Covid-19 στα σημεία εισόδου της χώρας. Ο Δρ. Δρακόπουλος θα παρουσιάσει τη διαδρομή του στην έρευνα και στην πράξη των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και της Επιστήμης των Δεδομένων.

Προσθήκη 24/Σεπ/2021: Η δουλειά στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Δρακόπουλος στη διάρκεια του event, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ένα από τα κορυφαία του χώρου. Δείτε τη σχετική καταχώρηση.

Δρ. Κίμων Δρακόπουλος - Σύντομο Βιογραφικό & Περιεχόμενο Διάλεξης

Επίκ. Καθηγητής (Παν/στήμιο Νότιας Καλιφόρνια - Marshall School of Business)

O Δρ. Κίμων Δρακόπουλος (Dr. Kimon Drakopoulos) είναι Επίκουρος καθηγητής στην Επιστήμη των Δεδομένων και Λειτουργιών (Data Sciences and Operations) στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια των ΗΠΑ (University of Southern California – USC Marshall School of Business).

Στο Digital Systems Event #2, o Δρ. Κίμων Δρακόπουλος θα παρουσιάσει τη διαδρομή του στην έρευνα και στην πράξη των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και της Επιστήμης των Δεδομένων, και θα εστιάσει κυρίως στα πεδία που εφαρμόζει την έρευνά του. Ένα τέτοιο είναι το αυτοδιδασκούμενο (self-learning) σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που η ομάδα του σχεδίασε και υλοποίησε, το οποίο υποδείκνυε ταξιδιώτες στα σημεία εισόδου της χώρας, ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς Covid-19 με βάση δημογραφικά στοιχεία και προηγούμενους ελέγχους. Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το καλοκαίρι του 2020 και η προσαρμοσμένη στους εμβολιασμούς έκδοσή του θα χρησιμοποιηθεί το φετινό καλοκαίρι με στόχο τον εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο όσων το δυνατό περισσοτέρων “ασυπτωματικών Covid-19” ταξιδιωτών και την έγκαιρη διαχείρισή τους από τις αρμόδιες αρχές.

Ο Δρ. Κίμων Δρακόπουλος εισήχθη πρώτος (πανελληνίως) στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μετά την αποφοίτηση του εκπόνησε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology – ΜΙΤ) των ΗΠΑ. Από το 2016 είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου εκπονεί έρευνα στη χρήση μαθηματικών μοντέλων για τον περιορισμό των επιδημιών, των ψευδών ειδήσεων (fake news), καθώς και στα οικονομικά της πληροφορίας.