ΓραμματείαSecretariat: 2410 684574 | ΦοιτητικάStudents: 2410 684387 g-ds@uth.gr
Επιλογή Σελίδας

Σχετικά με Επιστημονική Δημοσίευση στο Nature

Σε ένα από τα πιο γνωστά και έγκυρα ακαδημαϊκά περιοδικά διεθνώς, το Nature, δημοσιεύεται αυτό το μήνα το επιστημονικό άρθρο με τίτλο “Efficient and targeted COVID-19 border testing via reinforcement learning”. Στο άρθρο παρουσιάζεται μια μέθοδος Μηχανικής Μάθησης (που αποτελεί ένα πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης) που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα για τη στοχευμένη δειγματοληψία στον εντοπισμό ασυμπτωματικών ταξιδιωτών με Covid-19, στις πύλες εισόδου της χώρας.

Καθώς δεν ήταν εφικτό να γίνεται πλήρης έλεγχος για ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες που τυχόν ήταν φορείς, προτιμήθηκε η χρήση του παραπάνω συστήματος έναντι του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου ή ενός ελέγχου βασισμένου μόνο στη χώρα προέλευσης. Το σύστημα EVA, όπως ονομάζεται, πραγματοποιεί έλεγχο όχι μόνο με βάση τη χώρα προέλευσης αλλά λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό του επιβάτη και δημογραφικά  του στοιχεία, όπως το φύλο και την ηλικία. Το σύστημα ταιριάζει αυτά τα στοιχεία με δεδομένα από ταξιδιώτες που έχουν ελεγχθεί παλαιότερα και υπολογίζει μία εκτίμηση για τον κίνδυνο μόλυνσης ενός ατόμου. Τα τεστ COVID-19 διενεργούνται τελικά μόνο σε ταξιδιώτες που ο αλγόριθμος εκτιμά ότι είναι περισσότερο πιθανό να είναι ασυμπτωτικοί φορείς του ιού. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έκανε η ερευνητική ομάδα της δημοσίευσης, η μέθοδος αυτή ήταν 2 με 4 φορές πιο αποτελεσματική.

Η συγγραφική ομάδα του επιστημονικού άρθρου αποτελείται από τους ακόλουθους ερευνητές: Hamsa Bastani, Kimon Drakopoulos, Vishal Gupta, Jon Vlachogiannis, Christos Hadjicristodoulou, Pagona Lagiou, Gkikas Magiorkinis, Dimitrios Paraskevis & Sotirios Tsiodras.

Ο Δρ. Κίμων Δρακόπουλος, επίκουρος καθηγητής στην Επιστήμη των Δεδομένων και Λειτουργιών (Data Sciences and Operations) στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια των ΗΠΑ (University of Southern California – USC Marshall School of Business) και βασικό μέλος της παραπάνω ερευνητικής ομάδας, είχε περιγράψει εκτενώς αυτό ακριβώς το σύστημα και είχε αναφερθεί γενικότερα στην ερευνητική του δραστηριότητα στο Digital Systems Event #2, που διοργάνωσε μέσω διαδικτύου το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Μάιο του 2021.

Τα Digital Systems Events είναι ανοικτές εκδηλώσεις του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων και αφορούν σε διαλέξεις από προσκεκλημένους ομιλητές που έχουν να επιδείξουν σημαντικές διακρίσεις και επιτυχίες στην περιοχή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και των Ψηφιακών Συστημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.